top of page

Vanlife 2.0

Vanlife - detta häftiga liv som egentligen bara innebär att man bor i ett mindre utrymme med fyra hjul. Vi har valt att hyra ut vår lägenhet och sälja av mycket av de onödiga prylar som vi inte använder för att istället leva ett friare liv utan abonnemang och måsten. Drömmen gick nästan i uppfyllelse när vi 2018 först köpte en gammal Mercedes-buss. Efter en del jobb upptäckte vi diverse dolda fel som låg utanför vårt kunskapsområde och budget, därför sålde vi bussen till en glad entusiast som fortsatte projektet. Vi tyckte också att den stora bussen var minst sagt otymplig att köra runt med och lämnade ett större klimatavtryck än vad vi kunde stå för, därför fick den gå vidare. Man får "misslyckas" och börja om. Så det gjorde vi! Vi är nu ägare till en Volkswagen Crafter som vi under våren 2020 byggde om till ett hem. 

Att ställa om:

Allteftersom åren gick samlade vi på oss kostnader i form av hyra, försäkringar, abonnemang, kläder, prylar som så många andra och ju mer vi tjänade desto mer pengar la vi på alla dessa "måste-ha-saker". Vi kände att vi behövde en förändring, men det gick inte på en dag!

 

Det första vi gjorde var att rensa ut, sälja, säga upp abonnemang, se över räkningar, varenda krona skulle räknas. Vi stod på loppisar och sa adjö till prylarna det var otroligt jobbigt till en början men efter bara några dagar var det glömt och kroppen kändes lättare. Sedan flyttade vi till en betydligt mindre lägenhet i en billigare stadsdel för att vänja oss vid en mindre yta och lägre standard samt spara pengar. Att sälja vår TV var en rätt stor grej, vi kollade inte på några TV-kanaler men vi hade den för att titta på filmer, men vi kände att det tog för mycket tid av andra saker som vi hellre skulle vilja göra, därför sålde vi den ganska tidigt i starten mot förändring. 

 

"Att tillfälligt leva med en lägre standard än du är van vid ger perspektiv, när du sedan flyttar tillbaka uppskattar du förmodligen det du haft tillgång till tidigare mycket mer"

Sakta men säkert vande vi oss och var redo för nästa steg; en semester i Sverige. Vi packade vår Volvo v70 med tält, mat och hundar för att resa runt i Norge och Sverige i 3-4 veckor på så vis fick vi smaka på vanlife. Första veckan var underbar, andra veckan längtade vi hem till varma duschar och enkelheten, men efter ytterligare några dagar vände det och livet i bilen blev fantastiskt, vi uppskattade tillvaron men tittade lite avundsjukt på att husbilar när vi trasslade med våra tältpinnar varje kväll. Vi sänkte standarden rejält för att sedan kunna uppskatta vår framtida bil.

Vi byggde bilen om bilen på 4 månader februari-juni och nu sitter vi här i bilen och ångrar ingenting.

IMG_20210120_091213.jpg

Vanlife 2.0

Vanlife 1.0

Arbetsdag 1
Arbetsdag 2
Arbetsdag 3
Arbetsdag 4
Arbetsdag 5
Arbetsdag 6
Arbetsdag 7
Arbetsdag 8
bottom of page