top of page
Sök
  • Elin och Isak

Den blå vägen

Uppdaterat: 6 okt. 2020Vissa dagar njuter man till fullo, fint väder, maten smakar bra, hundarna uppför sig och vyerna är fantastiska. I skrivande stund (dock fanns det inget internet, så detta laddas upp ca 2 dagar senare) är vi på en jättefin plats vid en sjö som heter något i stil med ”Långvattnet”. Det går en liten väg ca 30 meter från tältet men den är lite trafikerad så här är lugnt. Vad man blir mest förvånad över är hur norrmännen kan bo nästan varsomhelst, trots att man är långt bort och då menar jag ca 20-30 mil från någon större stad så bor dom ändå där året om. Hur försörjer dom sig? Vi vill själva bo en bit bort från städerna men kanske max 10 mil så att man ändå kan åka in ibland och så man har jobbmöjligheter. Det ser dock härligt ut att bo så långt ut. Lite risk att man stöter på björnar, stora älgar och vargar men fint är det.

Att tälta 26 dagar i denna miljö utan att köpa något förutom bensin, åtminstone i Norge, med två hundar i varierande väder kanske är en bedrift ändå. Innan vi åkte fick vi höra; ”Ni är galna”, ”Ni är inte kloka”, Ni är för härliga”, kanske var det bra att vi inte visste allt för mycket innan vi gav oss av, för det är inte alltid en dans på rosor. Häromdagen fick jag (Elin) ont i magen, kanske var lite för djärv när jag drack från en bäck, vad vet jag. När kläderna blir så smutsiga att man inte kan använda dem en sekund till så får man koka vatten, lägga i lite miljövänligt diskmedel som kanske inte är det mest effektivaste, sedan röra om och gnugga, sedan vrida ur alla kläder, hämta nytt vatten, koka, vrida ur och hänga upp på tvättlinor man spänt upp. Men det finns en charm i det, allting tar så lång tid, vilket det får göra. Hundarna tycker om att sova, men för det mesta bara halva natten, sen väcker dom oss och vill gosa lite, sen kan vi sova resten av natten, detta har hänt alla nätter utan en. Även om vi använder våra telefoner väldigt lite (mest som GPS) så tar batterier slut ofta och det är svårt att ladda. För att få tag på dricksvatten får man hitta bensinstationer som tillhandahåller vatten, vill man duscha får man istället bada i dom kalla, men enligt Isak uppfriskande, sjöarna. Doppen i dom 5-8 grader ”varma” sjöarna och forsarna varar inte länge, då man snabbt vill upp och klä på sig. Brrr… En varm dusch, en skön säng, rinnande vatten, ja trots att det bara gått en vecka så saknar man det lite. Men misstro ej, vi älskar detta. Man får se så mycket, uppleva naturen och dess krafter samt att man klarar så mycket mer än vad man tror bara man försöker.

Vi är nu ca 40 mil från Narvik, men vi tar nog blå vägen mellan Mo i Rana och Tärnaby istället. Det tar lång tid att köra på de norska vägarna, trots att vi kör på något som kallas för E6:an så är den ungefär lika bred som Sveriges landsvägar, men med mycket sämre väglag och inga mittlinjer, den svänger dessutom hela tiden, så 40 mil kanske vi hinner om vi börjar tidigt och kör till sent in på eftermiddagen/ kvällen, sen måste man hitta en tältplats. Men vilka miljöer denna fantastiska väg bjuder på! Ojojoj!Vi är nu ovanför norra polcirkeln och solen lyser dygnet runt, fortfarande starkare på dagen än på natten, men det ä väldigt ljust på natten. Ska se om vi kan få till en bild på det!Bilder finns på instagram, sök på nordinadventures bara. Puss o kram från oss och hundarna!

26 visningar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page